maandag 5 oktober 2015

Weekend Texel met de Spotvogel

Afgelopen weekend zijn wij met 16 mensen op het Vogeleiland Texel geweest. Het was een geweldige trip. We hebben veel vogels gespot, dus onze naam "de Spotvogel" eer aangedaan.

Hierbij een foto van de personen die mee zijn geweest.




Boven van links naar rechts: Maria, Aly, Annie, Mei Lan, Anneke, Gerrie, Ton, Jan, Tiny, Gerda.
Midden: Ineke
Onder van links naar rechts: Geert, Corrie, Hanny, José en Tjhoen.

Hier het verslag van Tjhoen:



Weekend Texel vogelwerkgroep IVN Heeze-Leende
(door de ogen van een beginneling; 2 – 5 oktober 2015)
Georganiseerd door Ineke Thijs, voorafgegaan door vele e-mails, zijn op vrijdag 2 oktober 2015, 16 van de 30 leden van de Vogelwerkgroep IVN Heeze – Leende met vier auto’s om 08.30 uur vanuit Heeze vertrokken en om 11.30 uur vanuit Den Helder op de boot naar het grote Waddeneiland Texel in 20 minuten gevaren. ”Vol verwachting klopt ons hart”, op weg van ’t Horntje in het Zuiden naar het Noorden, de Vakantieboerderij “Hoeve Vianen”aan de Slufterweg bij De Cocksdorp, waar een gemeubileerd huis met zes twee persoonskamers en aangrenzend een ander “huisje”voor vier personen, opgemaakte bedden en keukenservies klaar staan.
Jan Vincent zorgt voor de dagplanning. Ineke Thijs, Gerda Vinck en de kordate Hanny Cuyten, onze kloek en opgewekte organisator, gaan boodschappen doen bij de Jumbo in De Koog. Onze oudste, vitale Aly Verhoeven, Maria Ruiter en Hanny hebben van huis uit reeds de heerlijke gerechten voor de avondmaaltijd gekookt: een pittige, niet pittige en vegetarische. De serre waar wij samen kunnen eten en de grote woonkamer dragen bij aan de plezierige sfeer, waar gepraat en gelachen wordt.
De andere deelnemers zijn Corrie Vincent, Anneke Hekker, Annie van den Eijnden, Gerrie Verschuren, José van Melis, Mei Lan Oei-Lim, Tiny van Uythoven, Ton Collart, Geert Engels en ondergetekende.
Op tijd naar bed en vroeg uit de veren op de twee volgende “vogelspotdagen”.
Voor de tweede avond heeft Corrie van huis uit voor ons, wraps met vlees en groenten voorbereid en de derde avond zijn wij bij Café-Restaurant “de Slufter” lekker en gezellig gaan dineren met voor- en nagerechten naar eigen keuze.
Onder de bezielende leiding van onze mentor Geert Engels, die hiervoor speciaal vanuit zijn B&B in Zuid-Frankrijk 750 km. naar Heeze is gereden en Jan Vincent, de leider van het programma, zijn zowel de waddenkant van het eiland als de vogelgebieden aan de Noordzee bezocht, waaronder de Slufter, Roggesloot, De Schorren, De Putten, de Bol, Wagejot en Dijksmanshuizen. Geert heeft met de door hem gemaakte groepsfoto, reeds op 6 oktober, de dag na onze thuiskomst, dit bezoek laten plaatsen in “de Nieuwsbrief van IVN Heeze-Leende”. 
Op de tellijst heeft Jan Vincent vermeld dat 90 vogelsoorten zijn waargenomen via onze verrekijkers en m.n. de door Geert, Jan, Corrie, Annie en Maria vijf meegebrachte telescopen. Geert heeft tevens benadrukt “dat we een fantastisch weekend hebben beleefd. Het weer was uitstekend, het zicht was geweldig en we hebben genoten van de vogels die zich in grote getale lieten zien, ook was het bijzonder om met elkaar de moeilijkere vogels in winterkleed te determineren en veel van elkaar te leren. In ieder geval voor herhaling vatbaar. Vooral de duizenden goudplevieren in hun vlucht, de spreeuwenwolken en de vele watersnippen waren heel bijzonder.”    
Heel opvallend is het geduld van de ervaren vogelaars om mij en mijn vrouw als beginnelingen het volgende bij te brengen:
- Op de tweede dag, 3 oktober, waren er geen zeehonden te bespeuren. Wij komen trouwens voor de vogels.
- Rond een vennetje zijn wilde eenden te zien; de kleinere slobeend die een grotere snavel heeft en de even grote pijlstaart met zijn witte borst, witte hals en opvallend lange spitse staart; ook de kleinere wintertaling met een donkergroene vlek achter zijn oog en groene spiegel opzij achter.
- Voor het eerst over smienten gehoord, eenden met een bruine kop en witte buik; ook aalscholvers,  lepelaars en een fuut gezien (zoals op de Ooijpolder bij Nijmegen).
- Twee jonge torenvalken zien vliegen en tevens op de grond een grote rucola met gele bloemetjes gespot (is geen vogel!) en van de verte een slechtvalk (die fors is, ca. 43 cm. groot)
 op een paal zien zitten.
- Krakeenden gezien, het mannetje egaal donkerbruin met zwarte snavel en opvallende zwarte kont, naast de lichtbruine vrouwtjes.
- Aan het wad ook zwart-witte scholeksters en tientallen bekende kokmeeuwen en zilvermeeuwen gezien; stormmeeuwen met hun witte kop, gele snavel en staart met zwarte strepen; ook de opvallend veel grotere mantelmeeuw met zwarte vleugels een krab zien eten.
- Op het grasland “Waddenparel Utopia”, op de landtongen een grutto (zo groot als een scholekster), een steltloper met een spitse lange snavel en lange poten gezien; aan het wad het verschil gezien tussen de wulp met zijn lange kromme snavel die “naar zijn gulp wijst”, de kleinere prachtig bruin gevlekte watersnip met zijn rechte spitse lange snavel op half hoge poten en mooie zwart-wit gestreepte kop en de kleinere kluut op lange poten en zijn omhoog gebogen snavel. Naast de bijzondere spreeuwenwolken  en goudplevieren; gewezen op de kleinere bontbekplevier met gele poten, zwarte voorhoofd, zwarte borstband en gele snavel; ook bergeenden met wit lichaam, brede bruine borstband en rode snavel. Daarnaast steenlopers en de heen en weer rennende voedsel zoekende drieteenstrandlopers, “ADHD-ers”.

- Op de derde dag, 4 oktober, naar het Natuurgebied Ottersaat / Dijksmanshuizen geweest, een veilige haven voor vogels. Aldaar een groep zwarte rotganzen voorbij zien vliegen en het “rot, rot, rot”geluid gehoord. Zilvermeeuwen, wulpen, vrij talrijke kluut, bontbekplevieren, mantelmeeuwen, een grutto,  kanoetstrandlopers, tapuit en mooie oranjebruine baardmannetje met baardstrepen, lange staart, dunne, spitse snavel, korte poten (en lichaamslengte van 12 -1 5 cm).

- Een “Gids voor de vogels van Texel” van Adriaan Dijksen, die een van ons heeft meegenomen, heb ik tweedehands online kunnen bestellen en inmiddels ontvangen.
- Ons vakantiehuis wordt grondig geveegd, het keukenservies afgewassen en  het beddengoed afgehaald; goedgekeurd door de huisbazin die door Ineke wordt rondgeleid.

- Op de vierde dag, 5 oktober, ’s morgens nog een halve dag naar de duinen bij de Mokbaai. Duizenden goudplevieren op de grond en in hun vlucht gezien; ertussen wulpen, de kluut, bergeenden, enkele pijlstaarten, bonte strandlopers (zo groot als een spreeuw met grijsachtige borst en wat gebogen snavel) en tureluurs; ook een blauwe reiger en een grote zilverreiger gezien.
- Een boerenzwaluw vliegt voorbij en wij gaan naar de boot die ons om 12.30 uur in 20 minuten terugbrengt naar Den Helder. Vlak voor 16.00 zijn wij allemaal weer terug in Heeze.
- Ton Collart die één van haar enkels heeft verstuikt, heeft alsnog volledig kunnen deelnemen aan onze excursie. Haar rood en warm gezwollen enkel blijkt niet te zijn gebroken.    
Het waren twee dagen spoedcursus vogels kijken en herkennen aan het wad en de duinen van Texel geweest. Een fantastisch weekend beleefd, door de enthousiaste deelnemers, die voor herhaling vatbaar is zoals Jan Vincent heeft verwoord op zijn tellijst. Ineke Thijs die dit heeft georganiseerd wordt bedankt middels een mooi cadeau, gebracht door Corrie Vincent namens ons allen.


                                                                                                                            Tjhoen Oei, notulist                             


Foto's van Tjoen:

De Schorren









De Slufter







De Tuintjes











De vuurtoren















Utopia













De Schorren




Goudplevieren
























Zilverplevier




Foto's Gerda:
Vuurtoren




Zilvermeeuwen


Met z'n allen op de bank


De Schorren




De fotografe:





De vuurtoren



Zilvermeeuwen en steenlopers






Utopia



En de tellijst van het weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten